Mulut Burung Ayam Dan Itik

Apa yang Membuat Bebek itik?

Itik boleh menjadi beberapa burung yang paling biasa biarpun kepada bukan butuh, hanya apa yang mewujudkan itik itik? Ciri-ciri unik unggas air ini sering diabaikan dan adv minim dihargai, saja basyar butuh nan mengarifi bagaimana untuk menentukan itik dapat menikmati keseraman berbulu ini.

Keberagaman Bebek

Terdapat makin tinimbang 100 spesies itik di dunia , dan kebanyakannya eksklusif bakal habitat, iklim dan diet yang berlainan.

Dari eider, merganser, dan scaup untuk pemburu dan juru selam, pelbagai jenis itik nan menarik untuk sosok kalam bagi membiasakan diri mereka dengan. Dengan mengerti segala yang menjadikan itik unik, orang burung dapat lebih mudah mengenali unggas air yang mereka lihat.

Ilmu permukaan bumi Bebek

Itik ditemui di seluruh dunia di setiap kontinen kecuali Antartika. Mereka boleh didapati di antara habitat air tawar dan air tawar , termasuk rawa, batang air, dan raksasa, tetapi belalah memerlukan sejumlah air terbuka di dekatnya. Di banyak bekas, varietas asing itik diperkenalkan kepada ujana-taman dan ujana-taman kerana keindahan eksotik mereka, dan n domestik sesetengah kes, variasi yang diperkenalkan ini boleh menjadi invasif dan bermasalah bagi itik-areal tahir. Banyak ekor itik juga boleh menghidrolisis spesies lain, nan boleh melarutkan genetik itik asli jikalau populasi diperkenalkan lain terkawal.

Ciri-Ciri Fizikal Itik

Itik mempunyai sejumlah ciri fizikal yang melabelnya sebagai itik yang jelas.

 • Kaki
  : Itik punya
  kaki
  sintal yang luas, nan membantu mereka menjadi perenang yang cekap, berenang dan dalam banyak kes, juru selam tangkas. Suku belalah mempunyai tongkat yang resistan lama yang kondusif butuh menggenggam permukaan yang berbeza di atas persil sekali lagi, teragendakan batu dan cawangan licin, meskipun struktur badan mereka tidak menyokong berjalan lancip. Warna kaki dan kaki boleh berubah-ubah, tetapi itik banyak punya kaki dan kaki berwarna terang, tertulis asfar, oren, merah jambu, atau sirah.
 • Rencana undang-undang
  :
  Rang
  undang-undang itik biasanya luas dan agak rata bakal berfungsi sebagai sudu lambung atau penapis nan kian cekap, walaupun terdapat perbezaan raksasa n domestik bentuk bil dan saiz antara itik. Kebanyakan itik juga mempunyai kuku gentur pada intiha buram undang-undang bagi membantu mereka kerjakan mendapatkan nafkah. Sisa-sisa sedikit alias struktur seperti sikat, nan dipanggil lamellae , di arah rang undang-undang boleh kontributif mereka menyerang air untuk serangga dan lambung lain. Beberapa itik mempunyai bil nan sangat berwarna, termasuk ahmar, oren, kuning, ahmar jambu, atau bahkan biru.
 • Rajah Badan
  : Itik mempunyai badan padat yang cekap untuk berenang dan memakamkan haba badan apabila direndam di intern air. Kaki mereka rata-rata diletakkan jauh di atas badan mereka, yang menjadikan mereka dengan gasal di darat semata-mata menjatah mereka kekuatan kian ketika berenang dan menyelam. Tulang beragangan raga berwajah adalah yang paling biasa untuk itik, tetapi proporsi bujur itu bervariasi dari sangat langsing ke fisik yang intim penuh, bulat.
 • Struktur Plumage
  :
  Rambut
  itik dibina dengan baik dan terisolasi selengkapnya oleh reka rencana serta dari pemotongan biasa. Surai lalu terhubung berapatan walaupun ketika menyelam sepenuhnya di bawah air lapisan bulu di arah kulit itik tidak basah. Ini menyediakan kawalan hawa yang asing biasa dan menghalangi burung tinimbang mendapat sejuk sungguhpun dalam air berais. Kelenjar penghasil minyak di dekat ekor juga mendukung itik membudidayakan bulu mereka yang kalis air.
 • Dandan Plumage
  : Walaupun rambut dimorphic yaitu perkara biasa bagi pelbagai jenis butuh, itik mengambil ini ke seni yunior dengan dandan nan memalukan, bahkan dandan dan warna yang menggemaskan plong lelaki. Perempuan kian teruk dengan warna neutral dan warna mottled buat penyamaran nan lebih baik . Apabila molting dan sedikit rani terbang, lelaki sering kelihatan lebih sebagaimana wanita bikin terselubung sehingga bulu mereka bersedia buat penerbangan lagi.

Perilaku Bebek

Bukan saja itik mempunyai penyesuaian fizikal nan berbeza yang menjadikannya unik, doang perilaku mereka juga membezakannya perumpamaan tanggungan penis yang individual.

 • Makan
  : Itik majuh dikelaskan dengan cara mereka bersantap, sama ada perumpamaan menyelam atau bebek itik . Dabblers “tip” di permukaan air dangkal untuk meratah makanan sepanjang yang boleh dicapai, sementara penyelam menyiram sepenuhnya dan berenang di bawah air bikin berburu makanan lega tahap yang bertambah dalam.
 • Penerbangan
  : Tidak sebagaimana banyak tipe unggas air nan memerlukan galengan lepas landas tinggi, kebanyakan itik boleh membebaskan hampir menegak dari tanah atau air. Penerbangan mereka yakni rentetan rentetan sayap kaku dan cepat dan mereka jarang meluncur kecuali apabila tiba di darat.
 • Vokalisasi
  : Berlawanan dengan pengapit popular, itik suntuk tekor mempunyai panggilan “quack”, dan pelbagai penyiarannya termasuk sirene, berderit dan bertingkah . Manakala dalam lazimnya kontol, lelaki lebih bersemangat, dengan angsa itulah wanita yang menciptakan menjadikan bunyi paling, biarpun lelaki sama-sama bercakap semasa musim pembiakan.
 • Penangkaran
  : Bebek menghisap secara rembet dan boleh disambungkan dengan beberapa spesies itik lain. Ini mewujudkan pelbagai bulu yang tidak jelas dengan corak warna yang tidak dijangka dan indikator ganjil yang bukan burung laut boleh dikenalpasti. Ini semakin diperburuk maka itu pemijahan dengan ternakan itik tempatan yang melarikan diri.

Tidak ada Itik

Biarpun terwalak banyak ciri yang dimiliki semua ekor itik, burung ini masih mudah dikelirukan dengan unggas air tak yang bukan tebak itik, termaktub:

 • Anhingas
 • Coots
 • Cormorants
 • Gallinules
 • Geese
 • Grebes
 • Jacanas
 • Loon
 • Swans

Setiap burung ini berkongsi beberapa ciri dengan itik, saja mereka tidak mempunyai ciri-ciri yang betul-betul menentukan apa itik. Mengiktiraf unggas air yang semacam ini dapat membantu pemburu kalam membezakan apa yang menjadikan itik unik dan teristiadat diperhatikan.

Itik ialah burung nan menarik, walaupun mereka boleh dengan mudah diabaikan maka itu kedua sosok baru dan khalayak yang berpengalaman. Dengan memahami apa yang membuat bebek itik, burung ceceh lebih baik menikmati air terjun ini.

Source: https://ms.insterne.com/apa-itu-itik-ciri-ciri-itik/